10 Nisan 2015 Cuma

Eskişehir’deki Geleneksel Meyhane Kültürünün İlk ve Son Temsilcisi Kör Kâmil



Eskişehir’in ilk meyhanelerinden, geleneksel meyhane kültürünü sürdürmeyi başaran yegâne mekân olarak Kör Kâmil’de akademik şikemperverlerin bir süredir başlattığı harekete dahil oldum. Davetleri ve kabulleri için tüm grup üyelerine teşekkür ederim. 
Kör Kâmil’in, şehir kulüplerinin yaygın olduğu Cumhuriyet’in ilk dönemlerindekine benzer bir lokal, kulüp havasını sürdürdüğünü söylemek mümkün olabilir. Kentin önde gelenlerinin, kalburüstü insanların, bürokratların, doktorların, avukatların gittiği bir meyhane burası. Siyaset, iş, bitmek bilmeyen Türkiye meseleleri, aşk, ayrılık, keder konuş(l)ur bu meyhanede...  Böylesi bir mekân, kimsenin ses tonunu yükseltmediği, abartılı davranışlarda  bulunmadığı seçkin bir meyhane bırakın Eskişehir’i, Türkiye’de kaç tane kalmıştır ki? Bu nedenle de meyhane adabının, mey geleneğinin sürdürülebildiği eşsiz bir ortam Kör Kâmil’de fazlasıyla mevcuttur. 
Esnaf lokantalarının dışında müziksiz yeme-içme mekânının neredeyse olmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu nedenle Kör Kâmil herşeyden önce bu özelliği ile bile bilhassa tercih edilebilecek bir mekândır.  
Mütevazi ama niteliğinden ödün vermeyen bir meze seçkisi değişmeden her zaman mevcuttur. Fasulye pilaki, kereviz, tam yağlı koyun sütünden beyaz peynir olmazsa olmazlarından. Özellikle fasulye pilaki her mevsim bulabileceğiniz alamet-i farikalardan. Şubat ayında başlayıp hava sıcaklığına göre nisan ayına kadar sınırlı bir zaman diliminde bulabileceğiniz kelle ise Kör Kamil’in en öne çıkan lezzetlerinden biridir. Mevsiminde Balıkesir yöresinde yetişmiş kuzuların kellelerini getiren mekânda kelle yemek istiyorsanız gündüz telefonla arayıp ayırtmanız gerekiyor. Aksi halde bulmanız mümkün değil. 
Yıllardır değişmeyen servis personelinin tamamı meyhane profesyoneli. Ellerinden geldiğince güleryüzlü ve imkan dahilinde tüm isteklerinize yanıt verebilen bir esneklikleri var. Mekan dekorasyon açısından ve mimari açıdan yalın bir yapıya sahiptir. İnsanı ezmeyen, sade bir konfor arayanlar için içten samimi bir dokusu vardır. Bu nedenle şimdilerde moda olan abartılı dekorasyon ve mekan tasarımı olan pek çok yeme-içme mekanına göre gösterişten uzak kalmayı yeğlemek, ancak kaliteyi, lezzeti ve samimiyeti öne çıkarmak Kör Kamil’in en önemli özelliklerinden biridir. Damak tadı açısından doyurucu olmayan pek çok yeni yetme mekâna inat fiyat, kalite performansı açısından meyhaneler arasında tartışmasız en tercih edilesi yer Kör Kamil’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder