ERKEN BAHARDA RUMELİ'DE BİR BAHAR AKŞAMI
Rumeli Baharı
Rumeli Baharı
Fiziksel Yapı
Baharın gelmesi an meselesi. Akademik Şikemperverler olarak mevsimle uygun
bir buluşma olması anlamlı. Zaten önceden bildiğimiz ve tanıdığımız Süleyman’ın
orada yönetici olması ve ısrarla bir akşam bizi mekanında görmek istemesi de
bir başka unsur. Özel nedenlerden dolayı ekibimiz bu akşam sadece beş kişi.
Meyhanede tüm grubun birbirlerini duyacak şekilde sohbet edebilecekleri ideal
kişi sayısı. Öylede oldu. Akademik Şikemperverlerin diğer buluşmalarında olduğu
gibi mekana yürüyerek gittim Barlar sokağında olduğunu söylemişlerdi. Birkaç
tur attıktan sonra bulamayınca daha önceden gidenleri arayıp tarif etmelerini
istedim. Çok yakınında olmama rağmen tabelasını görememiştim. Asansörle binanın
üst katına çıktık. Salon oradaydı. İçeriye girildiğinde solda bir bar tezgahı,
onun yanında müzik için sahne ve diğer taraflar ferah ve aralarında fazlasıyla
boşluk olan altı ve sekizer kişilik masalar var. Salonun bir tarafı balkon.
Balkon açılabilir camlarla kaplı, isteyenler kapalı balkonda oturuyor, balkonun
yarısı açık. Orası da sigara içmek isteyenler için ayrılmış.
Üç kat olan mekanın her bir katı bir salon ve her salonunu adı ayrı
(Rumeli, Vardar, Tuna). Az sayıda yemekli toplantılar için mükemmel bir fırsat
sunuyor.
Alışkın olduğum meyhane masa ve sandalyelerinden çok içkili lüks bir
restoran olarak ince bir zevkle dekore edilmiş. Duvarlarda az sayıda tablo ve
Balkanlardan görüntülerin sürekli döndüğü bir televizyon var. Önceden gelen
arkadaşlar ilk siparişleri ve rakıyı söyleyip açılışı yapmışlar. Yeni gelenler
olarak masadaki yerimizi aldıktan sonra bir tepsiyle getirilen mezelerden
seçimimizi yaptık.
Yemekler ve Hizmet
Yemek ve hizmetlerde hiç bir kusur yok. Zaten Süleyman heyecanla bizi
bekliyordu. Kusursuz bir hizmet için hazırdı. Ayrıca sahipleri olan Bahar
ailesiyle tanışıp sohbet etme fırsatı da bulduk. Bulgaristan göçmeni olan çift
Bulgaristan ve Makedonya turu yapmışlar ve tekrarı için tarih bile
belirlemişler. Doğdukları yerlere özlemle mönüye balkan yemekleri koymuşlar ve
yemeklere balkanlara özgü isimlerde vermişler.
Mönüdeki yemeklerin deniz ürünleri hariç, çoğunun tadına baktık. Neler
mi tattık? Genel olarak meze çeşitlerinden; Patlıcan Kraker, Peynirli Kanber
Biber Sarma, Haydari, Beyaz Peynir, Çerkez Tavuğu, Muhammara, sürekli tazelenen
kızarmış ekmek, yoğurtlu Zeytinyağlı Taze Bakla, Ohrid Ciğeri, Köz Patlıcan,
Manastır Köfte, Kuzu Sırt, Kırnaçe, Kebapçe, Tritice, Meyve, çay, kahve (Bknz. http://www.rumelibahari.com). Tüm bunlar
Yeni Rakı ve keyifle dinlenen, ne yüksek nede alçak sesle, ağırlıklı Rumeli
Şarkıları eşliğinde yenilmesi ayrı hava katıyor.
Lezzet
Tattığım yemeklerden Manastır Köfte, Kuzu Sırt,
Kırnaçe ve Kebapçe oldukça lezzetliydi. Ohrid ciğeri, daha önce gittiğimiz
yerlerde yediğim ciğerlere göre daha iyiydi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder